Vrijeme održavanja: 04.07.2017.

Objavljeno: 01. 06. 2017. , Ažurirano: 06. 07. 2017.

U Starinu je, 4. srpnja, pod predsjedanjem Dušana Alebića održana 76. sjednica Strukovne grupe agrara HGK - Županijske komore Virovitica, gdje se raspravljalo o aktualnom stanju u agraru na području Virovitičko-podravske županije, s posebnim osvrtom na proljetnu sjetvu i žetvu ranih usjeva roda 2017. godine.

U ime domaćina sjednice, tvrtke Megalis, članove Strukovne grupe agrara, uvodno je pozdravio direktor tvrtke Damir Cvetković.

Članovi Strukovne grupe agrara istakli su da je za proljetnu sjetvu na području Virovitičko-podravske županije bio osiguran sav potreban repromaterijal i zaštitna sredstva, a sjetva obavljena u optimalnim agrotehničkim rokovima i trenutno stanje usjeva je zadovoljavajuće. Ako vremenski uvjeti budu povoljni, očekuju se prosječni prinosi.

DSC00401.JPGSjednica Strukovne grupe agrara HGK - ŽK Virovitica; Izvor: HGK - ŽK Virovitica

Na području Virovitičko-podravske županije započela je berba duhana i očekuje se da će proizvedene količine duhana biti veće u odnosu na 2016. godinu, iako je zasađeno manje površina. Duhan je dobrog vegetativnog izgleda i dobre kvalitete. No, sve veći problem s kojim se suočavaju proizvođači duhana je nedostatak radne snage, osobito za berbu.

Berba kamilice je obavljena u optimalnim agrotehničkim rokovima, dobre je kvalitete i ostvareni su prosječni prinosi, a u tijeku je prerada kamilice.

Na području Virovitičko-podravske županije, završena je žetva ječma, a prinosi su iznadprosječni.

U tijeku je žetva uljane repice koja je dobrog vegetativnog izgleda i prinosi su zadovoljavajući.

Započela je i žetva pšenice, čiji prvi rezultati pokazuju da je pšenica izuzetne kvalitete i očekuju se i takvi prinosi, a tijek žetve i konačni rezultati ovise i o povoljnim vremenskim uvjetima.

Apelira se na Ministarstvo poljoprivrede, da isplata poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji bude pravovremena i transparentna, uz pojašnjenja i smjernice o načinu dodijeljenih poticaja, kako je to bilo i najavljeno iz resornog ministarstva.

Razmotreno je izvješće Državnog zavoda za statistiku o vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, iz čega je, u toj razmjeni, unatoč pozitivnih pomaka, evidentan deficit u RH, uz pokrivenost uvoza izvozom od 0,67.

Članovi Strukovne grupe agrara apeliraju na povećanje izvoza, smanjenje uvoza nekvalitetnih proizvoda, osobito voća i povrća (čiji je uvoz enorman) – uz mjere i na način kako se to radi i u drugim zemljama.

Žetva i to uspješna, jedan je od najljepših događaja u agraru te su prisutni zahvalili medijima na kontinuiranom praćenju žetve i svih ostalih aktualnosti u agraru na području Virovitičko-podravske županije.