U Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem Rajka Stilinovića, direktora Crominga d.o.o. iz Pitomače i predsjednika Strukovne grupe, 27. studenoga održana je 47. sjednica Strukovne grupe graditeljstva i projektiranja.

Članovi Strukovne grupe analizirali su aktualno stanje u graditeljstvu i projektiranju u Virovitičko-podravskoj županiji. Zorica Hegedušić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije, dala je informacije o prijedlozima izmjena tehničke regulative.

U uvodu je sjednice Milan Vanđura, direktor Županijske komore Virovitica, predstavio podatke iz publikacije Graditeljstvo na području Virovitičko-podravske županije u 2017. godini. Ukupan prihod graditeljstva Virovitičko-podravske županije u 2017. godini realizirala je 91 županijska tvrtka iz djelatnosti graditeljstva. Ukupan prihod iznosio je 223 milijuna kuna (što je manje za 5,92 posto prema 2016. godini), a ukupni rashodi 216 milijuna kuna (što je manje za 3,83 posto prema 2016.), te je između ukupnog prihoda i ukupnog rashoda ostvarena razlika od 6,8 milijuna kuna. Prosječna je mjesečna neto plaća po zaposlenom u građevinarstvu u Virovitičko-podravskoj županiji u 2017. godini iznosila 3870 kuna, što je više za sedam posto ili 258 kuna u odnosu na isplaćenu neto plaću po zaposlenom u građevinarstvu u Virovitičko-podravskoj županiji u 2016. godini.

Ukupna vrijednost građevinskih radova u 2017. iznosila je 231 milijun kuna, što je 17 posto više u odnosu na 2013., odnosno 21 posto manje u odnosu na 2016. godinu. U strukturi ukupne vrijednosti graditeljskih radova na području Županije u 2017. godini najveći udio od 56,29 posto odnosi se na nestambene zgrade, 25,50 posto na stambene zgrade, 12,87 posto na cjevovode, komunikacijske i energetske vodove, 5,26 posto na prometnu infrastrukturu, a vrijednost svih ostalih građevinskih radova iznosi 0,08 posto.

Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali svi nazočni članovi Strukovne grupe graditeljstva i projektiranja Županijske komore Virovitica, zaključeno je:

 • Sve tvrtke iz djelatnosti graditeljstva i projektiranja rade punim kapacitetom, što je u korelaciji s povećanjem izdanih građevnih dozvola i investicijama, no pri tomu zabrinjava podatak o padu prihoda građevinskog sektora VPŽ u 2017 u odnosu na 2016. a što ukazuje na nedostatak radnih i materijalno-tehničkih kapaciteta kao i financijsku nestabilnost uzrokovanu dugotrajnom krizom koja je najviše pogodila građevinski sektor. Takova situacija dovodi građevinske tvrtke sa područja VPŽ u poziciju podizvoditelja i kooperanata, a time i pružanje usluga ispod realne tržišne cijene.
 • Predlaže se (kao što je to u brodogradnji, poljoprivredi, turizmu i drugim granama gospodarstva subvencija za kapitalna ulaganja u radne kapacitete, opremu i mehanizaciju, a sve u cilju očuvanja graditeljskih tvrtki i zaposlenika, koji su u trenutnim uvjetima poslovanja građevinskog sektora potencijalno primarna skupina za odlazak na rad van RH.
 • Predlaže se da se u HBOR-u otvori posebna linija za konsolidaciju građevinskih tvrtki kroz povoljniju i dostupniju liniju za financijsko restrukturiranje , kao i financijsko praćenje investicija – tijekom prijave na javne natječaje i u ciklusu izgradnje objekata
 • Trebalo bi slijediti primjere dobre prakse, kao što je bila izgradnja Strukovne škole u Virovitici, angažiranjem domicilne građevne operative i projektanata
 • Predlaže se usklađenje objave natječaja i izbor najpovoljnijeg izvođača, kako bi s početkom građevne sezone započeli radovi na objektima, a ne da radovi počinju kasno u jesen ili početkom zimskog razdoblja, čime se osim održivosti rokova izvođenja radova dovodi u pitanje i kvaliteta istih.
 • Predlaže se da se za objekte javne namjene napravi plan investicija i dinamika istih, kako bi projektanti napravili što kvalitetnije projektnu dokumentaciju, a građevna operativa u optimalnim vremenskim uvjetima i zadanim rokovima izvela radove
 • Predlaže se da rad inspekcija bude preventivan i edukativan, a ne represivan
 • Javne tvrtke (Elektra, Hrvatske šume, Hrvatske vode) su povlaštene u monopolskom položaju u međusobnim poslovnim odnosima s ostalim tvrtkama, što treba promijeniti u cilju obostrano korisnih poslovnih odnosa i ravnopravnog položaja na tržištu usluga.
 • Predlaže se iznalaženje mogućnosti i opcija za pomoć građevinskom sektoru kroz sezonsko smanjenje poreza i doprinosa u razdoblju „mrtvih sezona“ ( u turističkim destinacijama tijekom sezone, u kontinentalnom području tijekom zimskih mjeseci )
 • Dugoročno treba razmišljati o smanjenju stope poreza na dodanu vrijednost kod izgradnje građevinskih objekata za tržište.
 • Pojedina su građevna zanimanja deficitarna (keramičari, električari, krovopokrivači, limari) i mladi nisu zainteresirani za njih  iako su građevne tvrtke nudile za ta i ostala građevna zanimanja stipendiranje učenika i jamčile im zaposlenje po završetku školovanja
 • Predlaže se beneficirani radni staž u graditeljstvu, jer je u toj djelatnosti rad jako težak i radnici pred kraj svog radnog vijeka (50 – 60 godina starosti) ne mogu efikasno obavljati svoje poslove.

Nakon izlaganja Pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša VPŽ, te rasprave sudionika sjednice doneseni su zaključci :

 • Očekuje se da će izmijenjeni i dopunjeni Zakon o gradnji  biti jednostavniji, brži i racionalniji za sve sudionike u gradnji, a poglavito gospodarske subjekte iz djelatnosti graditeljstva i projektiranja
 • Svim sudionicima sjednice upućen je poziv aktivno se, kroz prijedloge i sugestije,uključiti u procese izmjena i dopuna tehničke regulative u cilju poboljšanja iste.

Andrea Poslek, viša stručna suradnica, nazočnima je predstavila projekt HGK Digitalna komora te ih zamolila da se registriraju, čime će doći do niza potrebnih i korisnih poslovnih informacija za kreiranje poslovnih politika svojih tvrtki.

DSC02233 (2).jpg
Izvor: HGK

Milan Vanđura, direktor HGK – Županijske komore Virovitica, dao je najnovije informacije o 24. Viroexpu, međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, koji će se održati od 15. do 17. ožujka 2019. godine. U izvedbi domicilne tvrtke Gradba gradi se nova multifunkcionalna hala, primarno za potrebe sajma Viroexpo, površine 5200 četvornih metara zatvorenog prostora i 600 četvornih metara natkritog. Slovenija je zemlja partner 24. Viroexpa, a nova je zemlja sudionica sajma Španjolska.