Održana 46. sjednica Strukovne grupe graditeljstva i projektiranja ŽK Virovitica

HGK - ŽK Virovitica
Vrijeme održavanja: 04.12.2017.

U Županijskoj komori Virovitica 4. je prosinca pod predsjedanjem Rajka Stilinovića, direktora Crominga d. o. o. iz Pitomače i predsjednika Strukovne grupe, održana 46. sjednica Strukovne grupe graditeljstva i projektiranja.

Uvodno su stručne službe Županijske komore Virovitica predstavile pokazatelje o graditeljstvu i projektiranju na području Virovitičko-podravske županije u 2016. godini. Ukupan je broj gospodarskih subjekata u 2016. u odnosu na 2015. godine povećan 20 posto. Trenutno je u Virovitičko-podravskoj županiji u graditeljstvu registrirano 85 tvrtki, a u projektiranju 43. U ovim je djelatnostima u 2016. radilo 675 djelatnika, što je 15 posto više u odnosu na 2015. godinu. Nadalje, ostvareno je 278 milijuna prihoda, što je 23 posto više u odnosu na 2015. godinu. Bruto je dobit obiju djelatnosti u 2016. bila 17 milijuna kuna. Konstatirano je da je recesija na globalnoj razini imala negativnu refleksiju i na graditeljstvo i projektiranje u Virovitičko-podravskoj županiji. Ostvareni pokazatelji u protekloj i ovoj godini pokazuju oporavak ove djelatnosti.

Da bi rezultati bili bolji, potrebno je zajednički nastupati na javnoj nabavi kako bi se kapaciteti maksimalno zaposlili. Pritom se ističe kao izuzetno pozitivan primjer dobre prakse izgradnja Strukovne škole u Virovitici, koja je izgrađena i opremljena po modelu javno-privatnog partnerstva, na zadovoljstvo investitora, izvođača radova s područja Virovitičko-podravske županije te korisnika prostora. Istaknut je problem nedostatka adekvatne radne snage unatoč tome što je nezaposlenih na području Virovitičko-podravske županije 5807. Da bi se došlo do potrebnih raspoloživih kadrova za potrebe graditeljstva i projektiranja, tvrtke su spremne stipendirati i osigurati zaposlenje onim učenicima koji se odluče za potrebna građevinska zanimanja. Upozoreno je, iako više ne preferira najjeftiniju već najpovoljniju ponudu, na nedostatke postojećeg Zakona o javnoj nabavi te je predložen način njegove korekcije kako bi najkvalitetniji graditelji i projektanti, koji iskazuju realne cijene u ponudbenoj dokumentaciji, dobili posao.

Članovi Strukovne grupe su u posebnoj točki dnevnog reda razmotrili i dali prijedloge za poboljšanje tehničke regulative u pripremi i primjeni.

Osobito je istaknuta ažurnost i rad te izuzetno dobra suradnja članica Strukovne grupe s odjelima za komunalne poslove, graditeljstvo i prostorno uređenje Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice.  

Zaključeno je da se članice trebaju više promovirati te će se zajednički, već tradicionalno, predstaviti na 23. Viroexpu, međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede 23. – 25. veljače 2018. godine u Virovitici i na 10. Izložbi proizvoda i usluga, u lipnju 2018. godine u Pitomači.

 

Kontakti

  • Renata Vondra Stručni suradnik Tel: +385 33 618 041 Email: rvondra@hgk.hr