Vrijeme održavanja: 29.11.2016.

Objavljeno: 30. 11. 2016. , Ažurirano: 30. 11. 2016.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac sudjelovala je na trećoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Split, 29. studenoga, a tema je bila internacionalizacija poslovanja tvrtki.

Ministrica Žalac naglasila je koliko joj je važno čuti probleme poduzetnika te informirati potencijalne korisnike sredstava EU na lokalnoj razini, da bi što bolje iskoristili sredstva iz europskih fondova. "U 2017. godini imat ćemo priliku neke stvari izmijeniti i uskladiti ih s potrebama s terena, a najavljujem i veliko pojednostavljenje procedura koje će učiniti naše Ministarstvo i koje će raspisivati natječaje, čime će u konačnici njihova provedba biti mnogo brža nego dosad", rekla je ministrica u ŽK Split, naglasivši da su vrata Ministarstva otvorena Komori za suradnju i zajednički rad.

1.jpg

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj najavila je posjet ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić Županijskoj komori Split, ali i susrete s gospodarstvenicima, u organizaciji HGK, niza drugih ministara, ne samo u ovoj Županijskoj komori. Navela je i da su sva udruženja HGK sudjelovala u izradi materijala o uklanjanju prepreka poduzetništvu, čiji će sažetak Komora uputiti Vladi.

Aktivnosti i usluge HGK namijenjene pomoći u internacionalizaciji poslovanja podrobnije je predstavila Goranka Košta, voditeljica Odsjeka za međunarodne poslove ŽK Split.

Međunarodnu trgovačku komoru (ICC), najveću svjetsku poslovnu organizaciju koja promiče međunarodnu trgovinu, investicije i multilateralni trgovinski sustav, predstavila je glavna tajnica ICC-a Hrvatska, Sunčanica Skupnjak Kapić. ICC obuhvaća 6,5 milijuna tvrtki, trgovačkih komora i poslovnih udruženja u više od 130 zemalja te djeluje putem 93 nacionalna odbora. ICC Hrvatska djeluje od 2003. godine, s ciljem zastupanja interesa svih sektora hrvatske poslovne zajednice u svijetu i povratnog prenošenja svjetskih iskustava u Hrvatsku. Tajništvo mu je pri HGK, koja mu je i jedan od osnivača, a članstvo u ICC Hrvatska je dobrovoljno.

Mira Krneta, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju, predstavila je potpore HBOR-a namijenjene izvoznicima te je posebno naglasila uslugu sniženja kamatne stope za 50 baznih bodova malim i srednjim poduzetnicima koji zapošljavaju i/ili će zaposliti osobe mlađe od 30 godina.

Sjednica Vijeća okupila je 50-ak sudionika - članova Gospodarskog vijeća, predstavnika strukovnih grupacija pri ŽK Split, značajnijih županijskih izvoznih tvrtki te institucija.

Podatci o izvozu na području Splitsko-dalmatinske županije:

Unatoč pozitivnim pomacima u gospodarskim kretanjima u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2015. godini, i dalje je vanjskotrgovinska bilanca županije negativna. Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, u 2015. godini županijski izvoz iznosio je 3,6 milijardi kuna (473,8 milijuna eura), a uvoz više od 4,8 milijardi kuna (637,8 milijuna eura). Ohrabruje činjenica da je izvoz u prošloj godini bio veći za 33% u odnosu na 2014., dok je uvoz porastao za oko 5% u istom razdoblju.

Od svih tvrtki u županiji koje su predale Fini godišnje financijske izvještaje za 2015. godinu, svega su njih 903 ostvarile prihode od prodaje u inozemstvu, što je samo 7,6% ukupnog broja tvrtki u županiji.

Za usporedbu, na razni Hrvatske, prihode od prodaje u inozemstvu u prošloj je godini ostvarilo 14,4% hrvatskih tvrtki, stoga je županijski potencijal u ovom segmentu velik jer izvoz Splitsko-dalmatinske županije čini samo 4,1% ukupnoga hrvatskog izvoza, a uvoz 3,4% ukupnog uvoza.