Održan 3. sajam vina i kulena u Orahovici

ŽK Virovitica
Milan Vanđura, direktor ŽK Virovitica, Ivana Nemet, enologinja PP Orahovice, Ana-Marija Petin, gradonačelnica grada Orahovice, Vlado Pleša, predsjednik stručnog povjerenstva za kulen, Dalibor Fofonjka, zamjenik gradonačelnice Orahovice
Vrijeme održavanja: 24.06.2017. - 25.06.2017.   /   Rok prijave: 22.06.2017.

U sklopu manifestacije Otvaranje turističke sezone u Orahovici 24. i 25. lipnja održan je 3. sajam vina i kulena koji su organizirali Grad Orahovica, Turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Virovitica.

DSC00290.jpg

Izvor: ŽK Virovitica

Na svečanosti otvorenja gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin zahvalila je svim sudionicima i čestitala najuspješnijim vinarima i kulenarima. Direktor Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura istaknuo je da je Orahovica značajna kontinentalna turistička destinacija, a ovaj sajam obagaćuje sajamsku ponudu Županije. Vanđura je čestitao svim sudionicima, a osobito laureatima. Naime, oni koji su najbolji mogu to aplicirati na svoje proizvode jer je sinonim vremena u kojem živimo sustav kvalitete, a Hrvatska gospodarska komora osobito potiče proizvodnju kvalitetnih proizvoda, prepoznatljivih na hrvatskom tržištu, i to dodjelom znaka Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko. Osobito proizvode s tim znakovima, ali i ostale proizvode, HGK promovira na akciji Kupujmo hrvatsko, kojom se šalje poruka da treba kupovati hrvatske proizvode, koji su izuzetno kvalitetni te na taj način čuvati svoja radna mjesta.

DSC00325.jpg

Izvor: ŽK Virovitica

Na natjecanje za najbolji kulen, treću orahovačku Kulenijadu, pristiglo je 28 uzoraka kulena, proizvođača iz cijele Slavonije. Stručno povjerenstvo radilo je u sastavu: Vlado Pleša kao predsjednik te članovi Tomo Trstenjak iz Osijeka i Antun Andelfniger iz Orahovice, a dodijeljeno je deset zlatnih medalja, osam srebrnih, pet brončanih i pet priznanja. Šampion je, s 87 osvojenih bodova, Ivan Bucić iz Donje Pištane, osvajač niza medalja na svim hrvatskim kulenarskim natjecanja, dvostruki prvak i aktualni viceprvak Hrvatske. Vicešampion je Ivan Cinkuš iz Beljevine.

Na vinsko natjecanje dostavljen je 51 uzorak i, prema ocjeni struke, kvaliteta je više nego dobra. Podijeljeno je 20 zlatnih, 19 srebrnih i četiri brončane medalje te osam priznanja. Šampion sajma kod bijelih vina je Poljoprivredno poduzeće Orahovica sa Zelenim silvancem 2015. k. berbe, a isto poduzeće slavilo je i kod crnih vina s Frankovkom berbe 2015. Stručno povjerenstvo ocjenjivanja vina činili su enologinja Ivana Nemet, predsjednica, te članovi Blaženka Mozer, Nives Ostrički i Ivica Perak.

Uz vino i kulen, na sajmu su izlagači predstavili i autohtone i tradicijske ruralne proizvode i usluge, enološke i gastronomske specijalitete, autohtona događanja i običaje te ponudu ruralnog turizma.

Kontakti

  • Renata Vondra Stručni suradnik Tel: +385 33 618 041 Email: rvondra@hgk.hr