Vrijeme održavanja: 06.12.2018. - 07.12.2018.

Objavljeno: 06. 12. 2018. , Ažurirano: 06. 12. 2018.

"Ovo je najbolji način promicanja arbitraže u Hrvatskoj i upoznavanja gospodarstvenika s alternativnim načinom rješavanja sporova. Izuzetno je važno da na ovom događaju uz međunarodne sudjeluju i domaći stručnjaci jer se time podiže ugled arbitraže na nacionalnoj razini. Niti jedan arbitražni pravorijek do sada nije bio srušen na sudu što pokazuje kvalitetu rada arbitražnog sudišta", istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš otvarajući međunarodno savjetovanje 26. Hrvatski arbitražni dani.

"Arbitraža je u Hrvatskoj prihvaćena već desetljećima, ali još uvijek ne u onom obujmu za koji postoji uvjeti pri stalnom arbitražnom sudištu HGK. Zadatak nam mora biti da se gospodarstvo, korporativne pravnike i menadžment tvrtki upozori da postoji ovakav način rješavanja sporova koji je brz i učinkovit", izjavio je predsjednik Stalnog arbitražnog sudišta pri HGK Hrvoje Sikirić.

josip salapić 860x573.JPG

Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa; Izvor: HGK.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić naglasio je da naši uvjeti članstva u EU zahtijevaju stalno učenje. "Stoga je ovo savjetovanje prilika da se čuje nešto novo. Pred nama je stalna edukacija i dizanje svijesti o tome koliko arbitraža kao alternativni način rješavanja sporova rasterećuje sudove i pomaže gospodarstvu. Brzo rješavanje sporova olakšava poslovanje i čini nas privlačnijima stranim investitorima", poručio je Salapić.

"U društvu koje inače zazire od tradicije pravo je čudo da se tradicija održavanja arbitražnih dana održala 26 godina. Ovdje su prisutni ugledni međunarodni i domaći stručnjaci, što pokazuje važnost alternativnog rješavanja sporova i garantira da ćemo danas čuti zanimljiva izlaganja i rasprave", kazao je predsjednik Vrhovnog suda RH Đuro Sessa, pohvalivši rad arbitražnog sudišta pri HGK i poželjevši svima puno uspjeha u budućem radu.

Pierre Tercier, počasni predsjednik Međunarodnog arbitražnog sudišta Međunarodne trgovačke komore, održao je predavanje o budućnost mlade generacije u međunarodnoj arbitraži.

pierre tercier 860x573.JPG

Počasni predsjednik Međunarodnog arbitražnog sudišta Međunarodne trgovačke komore Pierre Tercier; Izvor: HGK.

"Nova generacija eksperata ulazi u svijet arbitraže i očekuju ih brojni izazovi. Aktivnosti odvjetnika i aktivnosti arbitra nose specifične odnose. Arbitraža postaje autonomno tržište, monopolizirano od strane odvjetničkih tvrtki. Trebamo imati na umu da se radi o biznisu, a kada se miješa pravni sustav s profitnim, javljaju se neke opasnosti. Također često čujemo kritike da je arbitraža danas preduga i preskupa, a arbitri nisu dovoljno objektivni. Mojih 40 godina karijere mi je dokazalo suprotno", izjavio je Tercier, dodavši kako njegova generacija mora budućoj omogućiti da imaju sve potrebne kvalitete, a to se može postići tako da ih se sve više uključuje u sustav i da im se da samostalnost u radu.

arbitražni dani 860x484.JPG

Publika i uzvanici na skupu; Izvor: HGK.

Ovogodišnje savjetovanje bavilo se, uz samu arbitražu, i brojnim drugim temama poput rješavanja sporova u složenim inženjerskim i građevinskim projektima, budućnosti investicijskih arbitraža, modernizacije arbitražnog zakonodavstva te starih i novih izazova u arbitraži.

U sklopu arbitražnih dana predstavljen je i jubilarni 25. broj godišnjaka Croatian Arbitration Yearbook.