Vrijeme održavanja: 16.10.2020. - 17.10.2020.

Objavljeno: 19. 10. 2020. , Ažurirano: 19. 10. 2020.

Hrvatska gospodarska komora je 15. put bila jedan od pokrovitelja Nacionalnog sajma pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem koji se u Sinju, umjesto tradicionalno u travnju, ove godine održao 16. i 17. listopada, u organizaciji Poduzetničkog centra Sinj d.o.o. i uz poštivanje potrebnih epidemioloških mjera.

U nazočnosti ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak, župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana, gradonačelnice Sinja Kristine Križanac, predsjednika HGK – Županijske komore Split Joze Tomaša i drugih visokih uzvanika, sajam je svečano otvoren 16. listopada uz sudjelovanje proizvođača pršuta i drugih autohtonih dalmatinskih prehrambenih proizvoda.

U pozdravnom govoru Joze Tomaš je naglasio važnost sinergije turizma i poljoprivrede, s naglaskom na demografski učinak u Dalmatinskoj zagori. "Svjedoci smo sve jačeg okretanja turizmu i u zaobalnom dijelu Dalmacije, a uz autohtonu enogastronomsku ponudu, prirodne ljepote i kulturnu baštinu, zasigurno se doprinosi revitalizaciji ruralnog prostora, što je HGK prepoznala na način da financijski i organizacijski podupire ovakve manifestacije, kao i provođenjem niza drugih aktivnosti, Kataloga hrvatskih proizvoda, B2B susreta ugostitelja, trgovaca i proizvođača hrane, te posebno označavanjem hrvatskih proizvoda i usluga znakovima kvalitete HGK", poručio je Tomaš.

Otvaranju sajma prethodilo je ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti pršuta pred stručnim povjerenstvom sastavljenim od renomiranih stručnjaka, a potom je održan okrugli stol Model razvoja poduzetništva mladih – međužupanijska razmjena iskustava, koji je okupio značajne aktere s područja Splitsko-dalmatinske županije, grada Sinja, Ličko-senjske županije i RH.

Sajam je završen svečanom dodjelom priznanja i nagrada, a šampionsku titulu ponio je pršut iz pršutane Agro Maleš d.o.o. Šibenik.