11. Dan novih tehnologija – DaNTe 2016: HGK predstavila dualno obrazovanje za smanjenje nezaposlenosti mladih

Vrijeme održavanja: 02.11.2016.
U riječkoj Gradskoj vijećnici 2. studenoga Županijska je komora Rijeka sudjelovala na 11. konferenciji Dana novih tehnologija DaNTe.

Cilj je ovoga skupa promicati sveobuhvatnu primjenu digitalnih tehnologija kao ključnog elementa koji omogućuje društveni i ekonomski razvoj.

Ovogodišnji skup DaNTe otvorili su zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić i potpredsjednik konferencije MIPRO Jadranko Novak, a otvorenju je prisustvovao i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić te u ime HGK Božo Pavičin, samostalni savjetnik iz Ureda predsjednika HGK. Pavičin je predstavio strateški projekt HGK Sustav dualnog obrazovanja, počevši od povlačenja paralele između strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj danas i sutra, pod pretpostavkom uvođenja dualnog obrazovanja, kao najučinkovitijeg oblika učenja temeljenog na radu.

Naime, svjesni potrebe za osposobljenom radnom snagom koja će se obrazovati u skladu s potrebama industrije, HGK želi okupiti sve zainteresirane poduzetnike koji se žele uključiti u provedbu ovog projekta, s ciljem dobivanja sposobne radne snage već za vrijeme strukovnog obrazovanja, čime bi se smanjila i nezaposlenost mladih, koja je među najvećima u EU.

Pavičin rješenje vidi u stjecanju radnog iskustva i učenja za vrijeme školovanja putem školskih praktikuma, u centrima kompetencija i sudjelovanjem u proizvodnim procesima kod poslodavca. Predlaže da se to napravi uvodeći poticajnu mjeru HZZ-a Stručno usavršavanje bez zasnivanja radnog odnosa, za učenike strukovnih škola, još za vrijeme školovanja.

Dodatne je razloge naveo u četirima nužnim preduvjetima za uvođenje dualnog obrazovanja, a to su:

  1. donošenje strateške odluke mjerodavnog ministarstva o uvođenju novog oblika strukovnog obrazovanja,
  2. legislativna prilagodba,
  3. preuzimanje najbolje prakse drugih zemalja i zadržavanje dobre prakse Hrvatskog strukovnog obrazovanja i
  4. promjena percepcije o strukovnim školama.

Prezentaciju projekta Dualnog obrazovanja možete pogledati ovdje:

 

 

Kontakti

  • Lucija Kero Stručni suradnik Tel: +385 51 209 127 Email: lkero@hgk.hr