Vrijeme održavanja: 14.06.2019.

Objavljeno: 20. 05. 2019. , Ažurirano: 23. 05. 2019.

Ured HGK za područja posebne državne skrbi u Kninu, uz suorganizatora Grad Drniš, a pod pokroviteljstvom Šibensko-kninske županije, i ove godine organizira 10. Festival sira – Drniš 2019., koji će se održati 14. lipnja, u 17 sati, u Drnišu.

Događajem smo nastojali obuhvatiti sve čimbenike razvoja mljekarske i sirarske proizvodnje, od obiteljskih gospodarstava – proizvođača mlijeka i sira, do velikih prerađivača, nadležnih stručnih službi, znanstvenih institucija, ali i državne i lokalne uprave, a radi stvaranja vodeće tradicionalne manifestacije u proizvodnji sira na ovom području i šire.

I ove godine, u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, proveli smo ocjenjivanje sireva, koje je pokazalo da se povećala kvaliteta sira, utvrđena na temelju postignutog broja bodova prema 20-bodovnom sustavu i u skladu s Pravilnikom za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ovogodišnji Festival održava se na staroj lokaciji, na glavnome gradskom trgu Poljana. Potvrda vrijednosti manifestacije koja je već stekla zanimanje i poštovanje proizvođača sira, šire javnosti te znanstvene i stručne zajednice, jest uspješno desetogodišnje promicanje ponajprije sirarske proizvodnje, ali i drugih tradicijskih i autohtonih proizvoda.

Izlaganje je na Festivalu besplatno.

Za sve posjetitelje i goste ove manifestacije organizirat će se i prigodni zabavni program.