Vrijeme održavanja: 17.05.2019.

Udruga Put – istina i život, uz potporu Požeško-slavonske županije, Općine Čaglin i HGK – Županijske komore Požega, organizirala je 17. svibnja 1. Forum demokracije pod nazivom Ostati i opstati u Ruševu i okolici. Cilj je foruma bio pokazati, na primjeru sela Ruševo, kako se može doseći dno dna, prikazati urušavanje vrijednosti tradicije, demografski slom te marginalizaciju neatraktivnih područja Republike Hrvatske.

Na skupu su se okupili brojni stručnjaci iz više područja te drugi uglednici, a najveće zanimanje izazvao je poznati hrvatski demograf Stjepan Šterc. ''Ova demografska situacija u negativnom smjeru može ići još nekoliko godina. Konačno smo shvatili da nam je ljudska populacija najvažniji dio prostora društva i da bez stanovnika ne možemo razvijati ni gospodarstvo niti neku drugu djelatnost'', naglasio je Šterc i dodao kako se stvari neće mijenjati dok se ne ugrozi mirovinski i zdravstveni sustav te da će se rješenje morati tražiti putem poreznih mjera. 

Zaključak foruma bio je da se s ove razine može samo napredovati, no to se neće moći bez pomoći države i institucija te maksimalnog iskorištavanja EU fondova.