ŽK Slavonski Brod poziva na seminar Carinske odluke u okviru Carinskog zakonika Unije

ŽK Slavonski Brod
Seminar Carinski zakononik Unije
Vrijeme održavanja: 05.10.2017.   /   Rok prijave: 04.10.2017.

Carinske odluke u okviru Carinskog zakonika Unije tema je seminara koji će se u organizaciji CroatiaPRO odbora pri Sektoru za promet i veze HGK, u suradnji s Carinskom upravom Ministarstva financija i Županijskom komorom Slavonski Brod, održati 05. listopada u HGK Županijskoj komori Slavonski Brod, Matije Mesića 9, Slavonski Brod, s početkom u 10 sati i predviđenim trajanjem do 14 sati.

Cilj obuke je upoznati sudionike s novim izmjenama u carinskom sustavu koje stupaju na snagu u 2017. Naime, u skladu s odredbama Carinskog zakonika Unije, od 02.10. 2017. godine, uvodi se obvezna  elektronička komunikacija između carinske službe i gospodarstvenika. To znači da će od toga dana gospodarstvenici sve svoje zahtjeve prema carinskoj službi utemeljene na odredbama Carinskog zakonika Unije moći podnijeti isključivo elektroničkim putem. Komunikacija temeljem podnesenih zahtjeva i odluke donesene temeljem zahtjeva gospodarstvenika komunicirati će se također elektroničkim putem. To znači da će papirna komunikacija biti isključena.

S tim ciljem je Carinska Uprava RH pripremila aplikaciju „Sustav carinskih odluka“. Navedena aplikacija će uskladiti postupke povezane sa zahtjevima za carinske odluke, donošenjem odluka i upravljanjem odlukama s pomoću normizacije i elektroničkog upravljanja podacima o zahtjevima i odlukama/odobrenjima diljem Unije. Sustavom će biti pokrivene nacionalne i multilateralne odluke država članica definirane Zakonikom i obuhvaća sastavnice sustava koje se razvijaju na središnjoj razini Unije te uključuje integriranje s nacionalnim sastavnicama, ako se države članice na to odluče.

Taj transeuropski sustav čine EU-ov portal za gospodarske subjekte, sustav upravljanja carinskim odlukama i sustav referentnih podataka o korisnicima.

Seminar je dio edukativnog serijala kroz koji su obuhvaćene županijske komore, a provodi se u okviru programa „Olakšavanje trgovine i transporta 2017“.

Prijavu sudjelovanja moguće je izvršiti putem online prijave, ili prijavnog obrasca, najkasnije do 04. listopada . Popunjenu prijavnicu molimo dostaviti na: mbalen@hgk.hr

Sudjelovanje na seminaru je besplatno. Za sve dodatne informacije možete se javiti u HGK Županijsku komoru Slavonski Brod gđi. Maji Balen Mušija na tel.: 035 448 583.

Kontakti

  • Maja Balen Mušija stručni suradnik Tel: +385 35 448 583 Email: mbalen@hgk.hr

Organizatori

HGK Županijska komora Slavonski Brod Tel.: 035/448-583 Fax: 035/448 591 E-mail: mbalen@hgk.hr