ŽK Sisak: Održana radionica za potencijalne korisnike Podmjere 4.1 i 4.2 Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020.

Vrijeme održavanja: 19.06.2017.

Županijska komora Sisak organizirala je informativnu radionicu za potencijalne korisnike Podmjere 4.1. - Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i Podmjere 4.2. - Ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda, iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. Radionica je održana 19. lipnja, u ŽK Sisak, a predavačica je bila Žaklina Jurišić, pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

Prisutnim polaznicima, poljoprivrednim proizvođačima i subjektima u poslovanju hranom, predstavljene su novosti u vezi s programskim i provedbenim elementima podmjera koje proizlaze iz Pravilnika za Podmjeru 4.1. (NN 37/17), Pravilnika za Podmjeru 4.2. (NN 46/17) te pripadajućih natječaja.

Riječ je o mjerama putem kojih se mogu ostvariti potpore za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda. Prihvatljivi korisnici jesu poljoprivredna gospodarstva, fizičke i pravne osobe registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda. Svi uvjeti za korištenje ovih podmjera regulirani su pravilnicima za provedbu natječaja s brojnim prilozima i opsežnom dokumentacijom.

Potencijalnim korisnicima objašnjeno je u što se može ulagati, koja su prihvatljiva ulaganja, koji su prihvatljivi troškovi i kako ide sama procedura podnošenja zahtjeva. U sklopu Podmjere 4.1. može se ulagati u izgradnju i rekonstrukciju objekata za držanje životinja, podizanje i rekonstrukciju višegodišnjih nasada, opremanje gospodarskih objekata, kupnju poljoprivredne mehanizacije ili navodnjavanje. U sklopu Podmjere 4.2 ulagati se može u podizanje ili rekonstrukciju proizvodnih, preradbenih pogona, njihovo opremanje i kupnju gospodarskih vozila i slično.

Bitna razlika u odnosu na prethodni natječaj jest izdvajanje velikih subjekata u posebnu kategoriju i s tim u skladu i iznosa potpore u odnosu na mikro, male i srednje proizvođače i prerađivače te je objašnjeno koliki se iznosi potpora mogu ostvariti kroz ove podmjere. "Kao fio Podmjere 4.1. - Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, maksimalna potpora koja se može ostvariti jest milijun eura. Što se tiče Podmjere 4.2. - Ulaganja u preradu, tu je maksimalni intenzitet potpore dva, odnosno tri milijuna eura, ovisno o tipu ulaganja. Intenzitet potpore kod obiju mjera jest 50 posto prihvatljivih troškova, no ako je riječ o mladom poljoprivredniku, onda se intenzitet potpore uvećava za 20 posto kod Mjere 4.1", objasnila je Jurišić.

 

Kontakti

  • Mladen Dragojević viši stručni suradnik Tel: +385 44 521 518 Email: mdragojevic@hgk.hr