Konferencija Suvremeni trendovi u kontinentalnom turizmu održana u ŽK Osijek

HGK ŽK Osijek
Vrijeme održavanja: 30.05.2017.

Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu i HGK - Županijska komora Osijek 30. svibnja u ŽK Osijek održali su konferenciju Suvremeni trendovi u kontinentalnom turizmu.

Na konferenciji je bilo šezdeset sudionika, predstavnika poduzetnika i institucija iz sektora turizma.

U prvom dijelu konferencije predavači su predstavili nekoliko uspješno realiziranih turističkih projekata u Sloveniji. Kako su kontinentalna Hrvatska i Slovenija slične kao turističke destinacije, ovi projekti bi mogli potaknuti razvoj određenih oblika turizma i u Slavoniji i Baranji. Naša regija ima velike šanse za razvoj kontinentalnog turizma jer u Europi postaju sve popularnije kontinentalne destinacije koje nude kraće odmore izvan glavne ljetne sezone.

Ivana Kolar, direktorica tvrtke Julius Rose d. o. o., predstavila je turističke potencijale cjelogodišnjeg turizma. Najveća prednost Hrvatske jest njena raznolikost, no iako je bogata potencijalima, turizam je vrlo razvijen samo u morskim destinacijama, i to samo u jednom dijelu godine. Središnja Hrvatska, Slavonija, Lika, obalna Hrvatska i njena unutrašnjost potencijali su koji su neiskorišteni. Glavni motiv dolaska turista i dalje su sunce i more. A kada i gdje toga nema, motiv dolaska treba graditi i u njega ulagati. Zato bi trebalo ukloniti niz prepreka razvoju turizma, omogućiti život ljudima od turizma tijekom cijele godine, dopustiti inicijativu, zaustaviti depopulaciju i omogućiti urbani život u ruralnoj sredini.

Linda Lokar i Dušan Skerbiš predstavili su Kamper stop mrežu Slovenije i prezentacijom Razvoj kamperskog turizma skrenuli pozornost na velik potencijal koji ima Slavonija za razvoj ovog vida turizma. U Sloveniji postoji 151 mjesto na kojem se može prenoćiti s različitom opskrbom i ponudom, 5100 registriranih kampera, a broj novoregistriranih kampera u posljednje se tri godine povećao 4,2 posto. Sloveniju u sezoni posjeti/tranzitira više od 100.000 kampera, a prosječna potrošnja iznosi 98 € po kamperu, od toga 37 posto se odnosi na ugostiteljstvo, 43 posto na šoping i namirnice te 20 posto aktivnosti u slobodno vrijeme – bazeni, muzeji, priredbe itd.

Marjeta Fendre, vlasnica tvrtke Element plus d. o. o. i arhitektica koja živi u Sloveniji i Zagrebu, s iskustvom projektiranja inovativih rješenja u kamp turizmu i drugim posebnim oblicima turističkog smještaja, predstavila je globalni trend zvan glamping (glamour + camping), luksuzni boravak u prirodi. Kod glampinga nema postavljanja šatora, nema vreće za spavanje koju treba odmotati, nema potrebe paliti vatru. Bilo u šatoru, jurti, igluu, kolibi, vili, kabini, kubusu, kućici na drvetu, glamping je način kako  doživjeti prekrasnu prirodu bez žrtvovanja luksuza.

Tadej Volčanšek i Gregor Vreš su prezentacijom Biobazeni predstavili prirodna kupališta kao generatore turističke ponude. Tadej Volčanšek vlasnik je tvrtke Objem narave - Zagrljaj Prirode koja je nositelj licence Biotop iz Beča za sve trgove bivše Jugoslavije. Tvrtka Biotop je specijalizirana za gradnju i projektiranje bioloških javnih bazena. Prvi javno biološki bazen otvoren je godine 1986. u Austriji, a prije pet godina otvorili su prvi javni biološki bazen u Sloveniji. U Hrvatskoj su prije dvije godine započeli s projektiranjem trgova u Čazmi, Pregradi i Krapini.

Tea Markotić direktorica prodaje i marketinga u tvrtki Tiko Pro d. o. o. , predstavila je mogućnosti financiranja turističkih projekata putem fondova EU te je dala pregled poduzetničkih natječaja - Podrška razvoju MSP u turizmu i Program konkurentnosti turističkog gospodarstva.

U drugom dijelu Konferencije održana je panel-rasprava u kojoj je sudjelovalo šest panelista: Snježana Brzica, pomoćnica ministra turizma, zadužena za Upravu za upravljanje turističkom destinacijom, Matej Perkušić, direktor TZ Baranje, Rudi Grula, direktor TZ Međimurske županije, Peter Misja, načelnik Općine Podčetrtek, Predsjednik Turističkog saveza Slovenije i Dan Vidošević, korporativni direktor u BTravelu. Moderator panela bila je Silvija Podoljak, direktorica Turističke zajednice grada Požege. U panelnoj raspravi su sudionici iz Hrvatske i Slovenije razgovarali o konkretnim prilikama i mogućnostima za razvoj nove turističke ponude u Slavoniji i Baranji.

Kontakti

  • Marija Tapšanji Viša stručna suradnica Tel: +385 31 223 841 Email: mtapsanji@hgk.hr