Predavanje o Strategiji uvođenja eura u Hrvatskoj u sklopu tematske sjednice Gospodarskog vijeća

Vrijeme održavanja: 28.02.2018.   /   Rok prijave: 27.02.2018.

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) organizira ciklus prezentacija s temom Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj, pri čemu će se poseban osvrt dati na koristi i troškove uvođenja eura na gospodarstvo.

Predavanje će se održati u srijedu, 28. veljače, u 11 sati u ŽK Koprivnica u sklopu tematske sjednice Gospodarskog vijeća ŽK Koprivnica.

Cilj je prezentacije detaljnije upoznati poduzetnike i općenito hrvatsku javnost s ekonomskim koristima i troškovima uvođenja eura, objasniti sam postupak uvođenja eura te potrebne aktivnosti, uključujući ekonomsku politiku Vlade Republike Hrvatske i HNB-a u razdoblju pripreme i nakon uvođenja eura. Prema ocjenama HNB-a i Vlade RH, koristi uvođenja u načelu su trajne i znatno pretežu nad troškovima, koji su uglavnom jednokratni i mali. U tom će se smislu pozitivni učinci uvođenja eura odnositi i na poslovanje gospodarskih subjekata. Najveće bi koristi za gospodarstvo trebale biti uklanjanje valutnog rizika u poslovanju, smanjenje troškova zaduživanja, smanjenje transakcijskih troškova te povećanje međunarodne razmjene i ulaganja. Istodobno se većina troškova uvođenja eura odnosi na institucionalne troškove, dok bi najveći troškovi za gospodarstvo trebali biti oni koji se odnose na prilagodbe u gotovinskom poslovanju i platnom prometu, odnosno na pravne, računovodstvene i informatičke pripreme za uvođenje eura.

Prezentaciju će održati viceguverner Hrvatske narodne banke Vedran Šošić.

Interes za sudjelovanje potvrđuje se ispunjavanjem online prijave.

Kontakti

  • Renata Lohajner Viši stručni suradnik Tel: +385 48 674 565 Email: rlohajner@hgk.hr