Dodjela priznanja HGSS-u i vodičima u pustolovnom turizmu

ŽK Dubrovnik
Vrijeme održavanja: 16.05.2017. - 17.05.2017.

Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska gorska služba spašavanja i ove su godine održale niz edukacija diljem Hrvatske namjenjenih organizatorima turističkih sadržaja u prirodi. Posljednja je u nizu bila edukacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja se održala 16. i 17. svibnja u pustolovnom parku Cadmos Village u Komajima.

Nakon završene dvodnevne edukacije polaznici su dobili potvrdu o pohađanju program osposobljavanja za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi te su stekli korisna znanja o osnovama meteorologije, orijentacije i kartografije, o sigurnom vođenju na izlete i ture, tehnikama pružanja prve pomoći te načinu pozivanja u slučaju nesreće i opasnosti. 

Na završnom dijelu edukacije sudjelovali su i potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher te direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić, koji su uručili priznanje pročelniku Hrvatske gorske službe spašavanja Vinku Prizmiću za rad na podizanju standarda sigurnosti u turizmu. 

"Pustolovni je turizam u svijetu jedan od najbrže rastućih segmenata, stoga je bitno ponuditi što bolju i sigurniju uslugu te turistima pružiti cjeloviti doživljaj Hrvatske kao sigurne i atraktivne destinacije pustolovnog turizma”, istaknuo je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher, dodajući da trenutni zakonski propisi ne definiraju obavezu certificiranja pustolovnih vodiča, no pustolovne aktivnosti nerijetko se organiziraju na nepristupačnim terenima, stoga je stručnost vodiča bitna. 

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić zahvalio je Hrvatskoj gospodarskoj komori na uspješnoj dugogodišnjoj suradnji te dodao da HGSS veliku pažnju pridaje edukaciji i prevenciji, odnosno sprečavanju i izbjegavanju nesreća, a HGK je prepoznala važnost takvih edukacija kojima je osnovna svrha kreiranje turističke ponude bez posljedica za zdravlje turista.  

Hrvatska gospodarska komora, u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, održava radionice za osposobljavanje nositelja i organizatora turističkih sadržaja u prirodi još od 2004. godine. Program osposobljavanja u Hrvatskoj je dosad završilo 729 polaznika.

Kontakti

  • Nikolina Trojić viša stručna savjetnica Tel: +385 20 312 093 Email: ntrojic@hgk.hr