Predavač: Nevenka Gašparac
Izvor: HGK

Održana zajednička tematska sjednica Strukovne skupine prehrambene industrije i autohtonih proizvoda i Strukovne skupine ribarstva, akvakulture i prerade ribe HGK – ŽK Rijeka


Objavljeno: 23. 11. 2017. , Ažurirano: 27. 11. 2017.


U HGK – Županijskoj komori Rijeka 24. studenoga održana je zajednička tematska sjednica Strukovne skupine prehrambene industrije i autohtonih proizvoda HGK – ŽK Rijeka i Strukovne skupine ribarstva, akvakulture i prerade ribe HGK – ŽK Rijeka. Tema je sjednice bila Uspostava sustava sigurnosti hrane temeljenog na HACCP načelima. Radionicu HACCP edukacija, uspostava, provedba i održavanje sustava sigurnosti hrane održala je Nevenka Gašparac, voditeljica Odjela za upravljanje kvalitetom Hrvatske gospodarske komore. Sadržajno, radionica se sastojala od dva dijela; zakonodavni okvir – sigurnost hrane te  zakonodavni okvir HACCP – praksa.

Sigurnost hrane uključuje sve komponente „od farme do stola“ te se odnosi na sve mjere higijene hrane koje poduzimaju subjekti poslovanja hranom u svim fazama procesa proizvodnje, prerade i distribucije hrane i hrane za životinje. Cilj je mjera viša razina zaštite zdravlja potrošača. Edukacija o sigurnosti uključuje upoznavanje sa zakonskim uvjetima, razumijevanje i pronalaženje načina za usklađivanje sa zakonodavnim uvjetima ovisno o djelatnosti kojom se subjekt bavi.

ZK Rijeka SS prehrna 24.11.17.  radionica.jpg

Sudionici; Izvor: HGK

Posebno je važna uredba EU koja se odnosi na sigurnost hrane Uredba (EZ) br. 178/2002. Uredba se odnosi na hranu za životinje i ljude te rješava pitanje zaštite zdravlja i interesa potrošača. Opći zahtjevi uredbe odnose se na:

  • zahtjeve sigurnosti hrane
  • prezentiranje hrane
  • sljedivost
  • definiranje odgovornosti

Događaj je organiziran u okviru Programa pomoći subjektima u poslovanju s hranom koji već niz godina provodi HGK, a po završetku radionice svim su sudionicima – predstavnicima članica Strukovne skupine prehrambene industrije i autohtonih proizvoda i Strukovne skupine ribarstva, akvakulture i prerade ribe uručene potvrde o sudjelovanju na edukaciji.