Veleposlanik Kraljevine Belgije posjetio Županijsku komoru Split

Vrijeme održavanja: 07.11.2017.

Veleposlanik Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj Philippe Benoit 7. studenoga posjetio je Županijsku komoru Split u sklopu službenog posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Direktorica ŽK Split Vesna Friedl je, nakon riječi dobrodošlice, predstavila gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije i aktivnosti HGK kojima je cilj što intenzivniji razvoj gospodarstva, s naglaskom na izvoznim aktivnostima i privlačenju investicija.

''Splitsko-dalmatinska županija percipira se kao turistička, ali mogućnosti su velike i u drugim djelatnostima te investicijama i izvozu. To dokazuje ujednačenost strukture djelatnosti koje stvaraju bruto dodanu vrijednost naše županije, a uz turizam, to su prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo'', rekla je Friedl.

Belgija je jedno od važnijih uvoznih tržišta Splitsko-dalmatinske županije. Međutim, mnogo je prostora za poboljšanje cjelokupne vanjskotrgovinske razmjene. Što se tiče turizma, dolasci i noćenja belgijskih turista u Splitsko-dalmatinsku županiju u prvih devet mjeseci ove godine bilježe porast od oko 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

''Nadolazeće predsjedanje Europskom unijom vidimo kao važnu priliku za Hrvatsku, a razlog je našeg današnjeg posjeta poticanje bolje suradnje Belgije s ovim dijelom Hrvatske'', zaključio je Benoit.

Činjenica da Hrvatska sljedeće godine obilježava pet godina članstva u Europskoj uniji dobra je polazna točka za utvrđivanje pozicije hrvatskog i županijskoga gospodarstva na zajedničkom europskom tržištu te definiranje smjera daljnjeg razvoja.