Svečano otvoren Razvojni centar Županijske komore Karlovac

HGK ŽK Karlovac
Svečano otvorenje Razvojnog centra Karlovac

Useljenje prvih mladih poduzetnika početnika u Razvojni centar Županijske komore Karlovac svečano je obilježeno 18. travnja.

Razvojni centar Županijske komore Karlovac otvorili su župan Karlovačke županije Ivan Vučić, gradonačelnik Karlovca Damir Jelić i predsjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman. Otvorenju su prisustvovali najviši dužnosnici Karlovačke županije i Grada te članovi Gospodarskog vijeća Županijske komore Karlovac, ali i predstavnici tvrtki koje svoj poslovni život započinju uz potporu Županijske komore Karlovac.

Uvodnim je izlaganjem predsjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman predstavio Projekt osnivanja Razvojnog centra temeljenog na postojećoj usluzi Županijske komore Karlovac – Sustavu savjetovanja poduzetnika. Govorio je o projektnim etapama, misiji, ciljevima i značaju centra za Karlovačku županiju i Hrvatsku gospodarsku komoru te prednosti za lokalnu zajednicu.

Centar za inovacije u savjetovanju j. d. o. o. prva je tvrtka u Razvojnom centru Županijske komore Karlovac s uslugama: Think tank policy making i savjetovanje i poslovno modeliranje, edukacija za OPG-ovce i poduzetnike o upravljanju EU fondovima, priprema natječajne dokumentacije za EU fondove i druge donatore i slično. 

Druga tvrtka, SIPA elektronika d. o. o. usmjerena je ka razvoju i proizvodnji elektroničkih uređaja prema vlastitoj ideji i po narudžbi, edukativnom radu, savjetodavnim uslugama u području elektrotehnike i računarstva te stručnim prijevodima. Obje su tvrtke orijentirane prema poduzetništvu utemeljenom na znanju uz primjenu viših ili visokih tehnologija i inovacija, zapošljavanjem visokoobrazovanog kadra te orijentiranosti pretežito na strana tržišta, odnosno supstituciju uvoza. 

„Da nismo ovdje, ne bismo ni otvorili poduzeće“, izjavio je za lokalne medije direktor tvrtke SIPA elektronika, Matija Alanović iznimno zadovoljan uvjetima poslovanja u Razvojnom centru.

A doprinos ŽK Karlovac njihovim uspjesima uistinu je značajan. Sadržan je u povoljnijim uvjetima za rad: besplatno korištenje opremljenog uredskog prostora u prvoj godini poslovanja, besplatne savjetodavne usluge, besplatno korištenje dvorana za sastanke i pristupa internetu, naglasio je Kuzman.

Župan Ivan Vučić i gradonačelnik Damir Jelić također su izrazili zadovoljstvo otvorenjem poduzetničkog inkubatora uz potpunu podršku mladim poduzetnicima u ime institucija, partnera u ovom projektu. Na svečanom su otvorenju predstavnicima tvrtki uručene knjige Karlovačka industrija i bankarstvo između dvaju ratova (1918. – 1941.) autora Božidara Bože Kovačevića.