Plakete Zlatna kuna dodijeljenje najuspješnijim tvrtkama Karlovačke županije

Vrijeme održavanja: 07.11.2017.   /   Rok prijave: 06.11.2017.

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Karlovac, održanoj 7. studenoga, dodijeljene su plakete Zlatna kuna najuspješnijim trgovačkim društvima Karlovačke županije za poslovne rezultate ostvarene u 2016. godini.

Uz obrazloženje kriterija za izbor najboljih, predsjednik ŽK Karlovac Zlatko Kuzman kratko se osvrnuo na ukupne rezultate poslovanja županijskih poduzetnika u 2016. godini. Izrazio je zadovoljstvo pozitivnim ostvarenjima i trendom rasta koji se nastavlja već nekoliko proteklih godina. Dodjelom plaketa Zlatna kuna, koje danas u karlovačkoj komori dodjeljujemo jubilarni 20. put, kazao je Kuzman, želimo odati priznanje tvrtkama koje su svojim poslovnim aktivnostima, investicijama, inovacijama, izvozom i zapošljavanjem pridonijele rastu ukupnog županijskoga gospodarstva protekle godine, i onima velikima koje su svojevrsna lokomotiva gospodarskog rasta i ne manje vrijednim srednjim i malim tvrtkama. 

Dobitnik je plakete Zlatna kuna u kategoriji velikih poduzeća Alstom Hrvatska d. o. o., Karlovac. Alstom Hrvatska d. o. o., koja odnedavno posluje pod nazivom General Electric Hrvatska d. o. o., s gotovo 70-godišnjom tradicijom poslovanja, vodeća je tvrtka  u energetskom sektoru šire regije, jedna je od najvećih tvrtki Karlovačke županije i jedan od 50 najvećih izvoznika u Republici Hrvatskoj. U 2016. godini ostvaren je ukupni prihod od 425 milijuna kuna, što je 20 posto veća vrijednost u odnosu na godinu ranije, a pritom je čak 85 posto prihoda ostvareno izvozom. Visoka ostvarenja ostalih pokazatelja poslovanja tvrtki osigurala su prvo mjesto u konkurenciji velikih poduzeća. Iz tvrtke već najavljuju nova ulaganja u moderne tehnologije strojne obrade, digitalizaciju i automatizaciju poslovanja, što će uz visokospecijalizirane i stručne zaposlenike osigurati kontinuitet stabilnog poslovanja i rasta u narednim razdobljima. Plaketu je preuzeo predsjednik Uprave društva Damir Vranić.

Plaketu Zlatna kuna za najuspješnije srednje poduzeće preuzeo je Ivica Mikšić, vlasnik i direktor Tvornice turbina d. o. o., Karlovac. TTK d. o. o. na temelju vlastitog znanja i iskustva za zahtjevne kupce proizvodi brodsku i industrijsku energetsku opremu. Osim što se proizvodnja obavlja u skladu s nizom međunarodnih normi i standarda, u TTK-u se pridaje veliki značaj razvoju vlastitih inovacija i tehničkih unapređenja za koje je tvrtka dobila niz domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Upravo je radi proizvodnje i razvoja novih proizvoda TTK u poslovnoj zoni Logorište izgradila dva nova moderna pogona. Od svog osnutka 1991. godine tvrtka bilježi kontinuirani rast u svim područjima poslovanja, a u 2016. godini posebno se izdvaja rast ukupnog prihoda od 14 posto, gotovo udvostručenje dobiti i povećanje prihoda od prodaje u inozemstvu od sedam posto. Osim doprinosa društvenoj zajednici svojim gospodarskim rezultatima, TTK pridonosi i svojim pristupom društveno odgovornom poslovanju. Kontinuirano stipendira studente strojarstva i elektrotehnike te učenike srednjih strukovnih škola za područje obrade metala, a redovit je donator školskim, kulturnim, sportskim i humanitarnim organizacijama.

U konkurenciji za najuspješnije malo poduzeće, najbolje poslovne rezultate u 2016. godini ostvario je DS Smith Plastics Karlovac d. o. o. iz Vojnića, a plaketu Zlatna kuna preuzeo je Mario Tomljanović, direktor tvrtke. Nakon niza godina uspješnog poslovanja potvrđenog brojnim priznanjima i nagradama pod imenom Kaplast d. d., od 2014. godine djeluje kao dio grupacije DS Smith. Danas je, uz mogućnost isporuke različitih plastičnih proizvoda dobivenih modernom tehnologijom injekcijskog prešanja, vodeći proizvođač povratne transportne ambalaže za pića čiji su kupci najveći europski proizvođači. U 2016. godini tvrtka je u odnosu na prethodnu godinu ostvarila porast ukupnog prihoda za 17 posto, dobiti za 42 posto, a vodeća je po ostvarenju vrijednosti prihoda od prodaje u inozemstvu i njegove vrijednosti po zaposlenom te prema broju zaposlenih. Daljnji rast tvrtke osigurat će se s više od 10 milijuna eura vrijednim ulaganjem u izgradnju novog proizvodnog pogona i informatizaciju poslovanja.   

Uime nagrađenih, riječi zahvale za dobivena priznanja uputio je Damir Vranić, predsjednik Uprave General Electrics Hrvatska. Uz to, osvrnuo se na izrazito dinamičnu proteklu godinu restrukturiranja, svojevrsnog redizajna poslovanja i prilagodbe poslovnoj politici novih vlasnika. Zahvaljujući svim zaposlenicima na uspješno provedenim procesima, poslovnim partnerima na razumijevanju i strpljenju te jedinicama lokalne uprave na brzini donošenja različitih potrebnih odluka i rješenja, izrazio je optimizam u buduće poslovanje i rast tvrtke zasnovan na novim ulaganjima u proizvodne i infrastrukturne kapacitete tvrtke, stručnosti zaposlenika i uvažavanju potreba kupaca.

Uz gospodarstvenike, sjednici su prisustvovali zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar, karlovački gradonačelnik Damir Mandić, gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić, gradonačelnik Slunja Jure Katić te ostali dužnosnici gradova i općina Karlovačke županije. 

 

 

Kontakti

  • dr. sc. Zlatko Kuzman predsjednik Županijske komore Tel: +385 47 611180 Email: zkuzman@hgk.hr