U Karlovcu održan stručni skup o zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom

Vrijeme održavanja: 15.05.2017.   /   Rok prijave: 11.05.2017.
Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom organizirao je Stručni skup Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet, radi informiranja poslovne zajednice o problematici zapošljavanja i rada osoba s invaliditetom te radi poticanja poslodavaca na prepoznavanje potencijala osoba s invaliditetom.

"U Hrvatskoj nedostaje radne snage, iako smo zemlja s 230 tisuća nezaposlenih. Poslodavci trenutno potražuju 19 tisuća stranih radnika, a s druge strane, postoji velik neiskorišteni radni potencijal u osobama koje su starije životne dobi, ali su i dalje radno sposobne te u osobama s invaliditetom od kojih je polovica u radnom kontingentu", rekao je Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK na stručnom skupu Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet, 15. svibnja u Županijskoj komori Karlovac.

Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević kazala je da u Republici Hrvatskoj živi 12% osoba s invaliditetom, a većina tih osoba ima očuvane radne sposobnosti. Stoga je važno informirati poslodavce o tome da je Hrvatska, uz zakonodavni, razvila i institucionalni sustav potpore i brojnih poticaja zapošljavanju osoba s invaliditetom te ih upoznati s mogućnostima korištenja tih poticaja.

Dario Karačić iz Instituta za razvoj tržišta uputio je na pitanje važnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom za podizanje opće konkurentnosti. Uputio je poslodavce da na portalu  www.zaposliosi.hr mogu pronaći brojne korisne informacije o zapošljavanju osoba s invaliditetom, uključujući i zanimljivu aplikaciju virtualne tvrtke.

O kvotama i poticajima Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i uslugama Centra za profesionalnu rehabilitaciju govorila je Natalija Krajnović iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, dok je o aktivnostima i iskustvima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pri zapošljavanju osoba s invaliditetom govorila Marijana Grgin.

Pozitivno iskustvo poslodavca u zapošljavanju i radu s osobama s invaliditetom opisala je Irena Gerovac Zrnić, pročelnica Tajništva Karlovačke županije, dok se Gordana Jurčević osvrnula na problematiku, kao osoba s invaliditetom, ali i kao poslodavac u funkciji predsjednice Udruge osoba s invaliditetom, pri čemu je kao jednu od prepreka češćem zapošljavanju invalida istakla predug i administrativno kompliciran proces.

Iako je kod dijela poslodavaca s više od 20 zaposlenih zakonska obaveza zapošljavanja osoba s invaliditetom izazvala otpor i smatrana je novim nametom na gospodarstvo, sve je više onih koji su tu obvezu prepoznali kao priliku za dobivanje kvalitetne radne snage uz državne poticaje. U tom smislu, zaključilo se u ŽK Karlovac, organizacijom ovakvih događanja i sličnim aktivnostima, osobito promocijom primjera dobre prakse, potrebno je dodatno informirati i animirati poslodavce na zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Kontakti

  • Valentina Sečen viša stručna suradnica Tel: +385 47 612111 Email: vsecen@hgk.hr