Održan stručni skup Zapošljavanje osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet

Vrijeme održavanja: 08.11.2017.

U županijskoj Maloj vijećnici u Bjelovaru u utorak, 8. studenoga održan je stručni skup Zapošljavanje osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet. Stručni skup otvorili su savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK Davorko Vidović i zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević, koji su u svojim uvodnim govorima istaknuli nužnost i važnost upoznavanja poslodavaca s mogućnostima koje su im na raspolaganju kada zapošljavaju osobe s invaliditetom. Naime, kako bi potaknuo zapošljavanje osoba s invaliditetom, zakonodavac je propisao obvezu njihova kvotnog zapošljavanja kao osoba koje imaju otežani pristup radu i dugi su niz godina isključene s njega, a poslodavcima je omogućio korištenje niz mjera i poticaja pri ispunjavanju te svoje obveze.

Dario Karačić iz Instituta za razvoj tržišta rada svojom zanimljivom prezentacijom nastojao je nizom praktičnih primjera upoznati, odnosno produbiti svijest poslodavaca o tome kako zapošljavanje osoba s invaliditetom može podići njihovu konkurentnost, dok je Natalija Krajnović iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nazočne upoznala s konkretnim mjerama i vrstama poticaja koje stoje na raspolaganju poslodavcima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom. Tako poslodavci mogu koristiti niz poticaja, od subvencija plaće za osobu s invaliditetom, sufinanciranja troškova osposobljavanja i usavršavanja pa sve do sufinanciranja troškova prilagodbe (arhitektonske ili uvjeta rada) radnog prostora i druge.

Na kraju stručnog skupa svoja praktična iskustva u zapošljavanju, odnosno radu osoba s invaliditetom, podijelile su savjetnica za zapošljavanje osoba s invaliditetom u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Marijana Grgin te Tamara Milić, direktorica Službe za upravljanje ljudskim potencijalima Fine, poslodavca s dugom tradicijom zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Skup su zajednički organizirali Ured za osobe s invaliditetom, Hrvatska gospodarska komora – ŽK Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Kontakti

  • Helena Pogledić Viši stručni suradnik Tel: +385 43 274 067 Email: hpogledic@hgk.hr
  • Županijska komora Bjelovar Tel: +385 43 274 060 Email: hgkbj@hgk.hr