ŽK Split: Održana edukacija „Gradski život Splita nakon Dioklecijana“

Vrijeme održavanja: 15.12.2017.

Dvadeset članica Sekcije Zajednice obiteljskog turizma sudjelovalo je 15. prosinca na edukaciji Gradski život Splita nakon Dioklecijana, koju je organizirala Sekcija u suradnji i pod stručnim vodstvom profesora povijesti Darka Pereže.

Sudionici edukacije upoznati su sa povijesnim razvojem grada od antike, srednjeg vijeka, 19. stoljeća i sadašnjih vremena. Bilo je riječi o djelu i značaju biskupa Grgura Ninskog, Dioklecijanovom mauzeoleju koji kasnije postaje splitska prvostolnica, katedrala Sv. Dujma, te o Peristilu koji nakon razdoblja antike postaje „centar“ grada i doprinosi formiranju gradskog identiteta Splita.

Osim spomeničke baštine bilo je riječi o životu i djelu zanamenitih osoba poput Marka Marulića i Ivana Meštrovića, a spomenute su splitske plemenitaške obitelji te obitelj Papalić u čijoj palači je smješten Muzej grada Splita.

Cijeli niz poznatih i znamenitih osoba kao i očuvani spomenici kulture doprinjeli su razvoju i statusu Splita kao kulturnog i povijesnog središta Mediterana, a kontinuitet gradskog života unutar Dioklecijanove palače predstavlja jedinstvenost u turističkoj ponudi grada koji  živi već 17. stoljeća.

Obilazeći Dioklecijanovu palaču i užu gradsku jezgru sudionici edukacije svjedočili su postupnoj transformaciji rimskog vojnog logora i ljetnikovca u gradsku metropolu. Uz tragove raskošnog života antike i renesanse tu se nailazi na znakove srednjovjekovnih stoljeća te svakodnevni život mediteranskog grada bogate povijesti i kulture.

Članice Sekcije Zajednice obiteljskog turizma izrazile su zadovoljstvo ovakvim tipom edukacija tako da je dogovoren nastavak suradnje u idućoj godini.