Radionica o podmjeri 4.2 Ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda održana u ŽK Osijek

HGK ŽK Osijek
Vrijeme održavanja: 13.06.2017.

Županijska je komora Osijek 13. lipnja, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, organizirala radionicu o dvama novim natječajima za provedbu operacije 4.2.1 Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednih proizvoda. Na radionici je sudjelovalo četrdesetak potencijalnih korisnika sredstava.  

Cilj koji se namjerava ostvariti putem ovih natječaja jest podizanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, i to povećanjem vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje.

Na početku je radionice istaknuto da se jedan od dvaju natječaja u ovoj operaciji 4.2.1 odnosi na mikro, male i srednje korisnike, s ukupno raspoloživim iznosom javne potpore od 180 milijuna kuna, dok je drugi, s iznosom od 120 milijuna kuna, namijenjen korisnicima iz kategorije velikih tvrtki.

Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi objasnili su da su prihvatljivi korisnici za oba natječaja fizičke i pravne osobe registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda, uključujući  i početnike i proizvođačke organizacije.

Sufinanciranje po pojedinom projektu iznosi najviše 50%, dok se iznos moguće potpore kreće od 15.000 do tri milijuna eura za sektor prerade mesa i mlijeka, odnosno dva milijuna za ostale sektore.

Za početnike je najviši iznos potpore ograničen na 200.000 eura po projektu.

Novi Pravilnik o provedbi mjere 4. ulaganje u fizičku imovinu, podmjere 4.2 Potpora za ulaganje u preradu, marketing i razvoj poljoprivrednih proizvoda iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020., objavljen je u Narodnim novinama 46/2017.

U skaldu s novim Pravilnikom, moguće je prijaviti se u dvjema fazama. U prvoj se od korisnika traži manje dokumentacije, a u drugoj, kada korisnik zadovolji kriterije, dostavlja se ostala dodatna dokumentacija.

Podnošenje zahtjeva za ovu investicijsku potporu počinje 26. lipnja u 12 sati, a rok za dostavu zahtjeva je 31. srpnja u 12 sati.

Kontakti

  • Ernest Nad Viši stručni suradnik Tel: +385 31 223 890 Email: enad@hgk.hr