Proglašeni rezultati XIII. edukacijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija i likera

Proizvođaču najbolje ocijenjene šljivovice i ovogodišnjem šampionu natjecanja Stjepanu Čangi iz Čepina nagradu je uručio Zoran Kovačević, predsjednik ŽK Osijek.
Vrijeme održavanja: 24.11.2017.

Županijska komora Osijek je u studenome 2017. godine u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom iz Osijeka i Općinom Semeljci organizirala XIII. edukacijsko natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera. Na natjecanje je bilo prijavljeno ukupno 256 uzoraka, od toga 188 voćnih rakija i 68 likera. Organoleptičko ocjenjivanje održano je 14. studenoga u ŽK Osijek.

Najbrojnije su rakije bile šljivovice, kojih je pristiglo 75 uzoraka, slijede kruškovače, jabukovače, lozovače, komovice, travarica, kajsijevače te manji broj uzoraka breskovače, dunjevače, rakije od višnje, rogača, kupine, nespole, morača i mastika.

Najbrojniji su likeri bili od višnje i oraha te manji broj mednih likera, likera od aronije, kupine, rogača, dunje, limuna, nespole, drijenka, bazge, pelina, maline, kajsije, kruške, maslačka, naranče, anisa, imele, melise, mirte, murve, mušmule, dinje, ruže i šipka.

Od prijavljenih uzoraka rakija i likera odličnom su kvalitetom ocijenjena 23 uzorka te su dobili zlatne medalje. Srebrne medalje za vrlo dobru kvalitetu dobilo je 65 uzoraka u obje kategorije. Ostali su natjecatelji dobili diplome, i to 84 za dobru kvalitetu, 56 za prihvatljivu kvalitetu, a ostali natjecatelji su dobili diplome za sudjelovanje.

 

Proglašenje rezultata te dodjela priznanja i nagrada održani su 24. studenoga u Općini Semeljci.

Proizvođač najbolje ocijenjene šljivovice koja je ovogodišnji šampion natjecanja je Stjepan Čango iz Čepina.

Najbolju je rakiju od kruške viljamovke imala OPG Ljubica Blažević iz Koritne, a najbolja je kajsijevača bila Emila Schnitzera iz Osijeka.

Marija Kolarić iz Donje Motičine imala je najbolji liker od višnje, a OPG Dražen Zelenika iz Osijeka pobjednik je u kategoriji likera od oraha.

I ove je godine, kao i prošle, nekoliko uzoraka rakija i likera ocijenjeno s maksimalnih 100 bodova. To su osim spomenutog pobjednika likera od oraha i liker od rogača Nature Antunović iz Orebića te liker od dunje Biljane Ognjan iz Feričanaca. U kategoriji voćnih rakija maksimalnih je 100 bodova dobila rakija od dunje OPG Đure Kovača iz Darde.

 

Prije samog proglašenja održan je edukativno-stručni skup. Ivana Flanjak s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek govorila je o Hlapivim komponentama kao parametru karakterizacije i kvalitete rakije. O iskustvima mađarskih proizvođača voćnih rakija i iskustvima s EU govorio je Szederkenyi Ferenc iz villanjske vinarske škole.

Katalog ocjenjivanja voćnih rakija 2017.

Kontakti

  • Ernest Nad Viši stručni suradnik Tel: +385 31 223 890 Email: enad@hgk.hr