Potpisan sporazum o suradnji HGK i AICEP-a

Ured predsjednice
Sporazum o suradnji potpisali su predsjednik HGK Luka Burilović i direktor AICEP-a Luís Filipe de Castro Henriques

U sklopu službenog posjeta portugalskog predsjednika Marcela Rebela de Souse Republici Hrvatskoj, uz prisustvo predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, 18. svibnja 2017. potpisan je Memorandum o sporazumijevanju između Hrvatske gospodarske komore i Portugalske agencije za investicije i vanjsku trgovinu (AICEP). Sporazum su potpisali predsjednik HGK Luka Burilović i direktor AICEP-a Luís Filipe de Castro Henriques.

„Zadovoljstvo mi je svjedočiti danas izvrsnim bilateralnim odnosima između Hrvatske i Portugala. Hrvatska i Portugal prijateljske su zemlje sa sličnom kulturom i dugom tradicijom u turizmu, ali nažalost još ne možemo biti zadovoljni razinom naše gospodarske suradnje. Hrvatski izvoz u Portugal 2016. godine iznosio je 50 milijuna eura, a hrvatski uvoz iz Portugala iznosio je 24 milijuna eura“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, dodajući da je iznimno zadovoljan potpisanim sporazumom kojemu je glavni cilj jačanje suradnje hrvatskih i portugalskih tvrtki. „Portugal je tek 41. hrvatski trgovinski partner i ima mnogo mogućnosti za unaprjeđenje poslovne suradnje, posebice u sektoru turizma, hrane i tekstilne industrije, energetike i zaštite okoliša, građevinarstva i IT sektora“, naglasio je Burilović.

"Nadam se da će ovaj dokument stvoriti pretpostavke za daljnju trgovinsku razmjenu, ali i za investicije koje dosad nisu zabilježene u našim bilateralnim odnosima", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

DSC_6563.JPG

Izvor: Ured predsjednice 

Glavni je cilj ovog Memoranduma jačanje suradnje između dviju institucija na korist hrvatskih i portugalskih tvrtki, što će sigurno rezultirati unapređenjem naše gospodarske suradnje u bliskoj budućnosti.

AICEP i HGK promicat će međusobne trgovinske i investicijske prilike organiziranjem konferencija, poslovnih izaslanstva, sajmova i drugih promotivnih aktivnosti, pomažući poduzetnicima naših dviju zemalja da pronađu nove poslovne prilike.

Inače, cilj Portugalske agencije za investicije i vanjsku trgovinu jest promicanje Portugala među inozemnim ulagačima te pružanje pomoći portugalskim tvrtkama u njihovim izvoznim aktivnostima. Riječ je o Vladinoj agenciji nastaloj 2007. godine spajanjem dviju dotadašnjih agencija – ICEP-a (Agencije za vanjsku trgovinu) i API-a (Agencije za investicije).