Milena Mičić najbolja je poduzetnica u 2016.

HGK
Gordana Restović, Ljiljana Vukšić, Martina Dalić, Milena Mičić, Slavica Grkeš
Vrijeme održavanja: 26.05.2017.   /   Rok prijave: 09.05.2017.
Obilježen Svjetski dan poduzetnica

Prema dostupnim podacima 250 milijuna žena i dalje živi u siromaštvu te, iako 66 posto svjetske radne populacije čine žene, one ubiru tek 10 posto svjetskog prihoda. Ipak njihova uloga u pokretanju svjetskoga gospodarstva nije nezamjetna. Naprotiv, žene ostvaruju 85 posto potrošačkih kupnji i time kontroliraju 20 trilijuna dolara svjetske potrošnje“, istaknula je potpredsjednica Vlade Martina Dalić na obilježavanju Svjetskog dana poduzetnica održanog u organizaciji Udruge Krug i HGK, dodavši kako žene u poduzetništvu zauzimaju značajno mjesto ne samo po brojnosti nego i prema veličini i snazi kompanija kojima upravljaju. ''Hrvatska, u odnosu na zemlje u regiji, svrstava se među najrazvijenije po poduzetništvu žena. Broj trgovačkih društava u vlasništvu žena zadržava se dulje vrijeme na četvrtini svih registriranih trgovačkih društava, dok je broj obrta u vlasništvu žena ustaljen oko 30 % u odnosu na obrtnike'', rekla je Dalić.

''Iako stvari idu nabolje, rodna ravnopravnost u poduzetničkom svijetu i dalje kaska. Unatoč brojnim poticajima razvoju ženskoga poduzetništva i naporima da se žene u većoj mjeri uključe u to područje -  borba s društvenim predrasudama kao i s potplaćenošću u odnosu na muškarce na istim pozicijama, čak 12 posto, i dalje su dio njihovih svakodnevnih izazova. Stoga je ženama koje se ohrabre zakoračiti u svijet poduzetništva potrebna snažna potpora države, institucija, lokalne samouprave, ali i nevladinih organizacija, a Hrvatska gospodarska komora već niz godina podupire žensko poduzetništvo, te ćemo i dalje raditi na tome, dok god žene u svijetu biznisa ne budu na poziciji koju zaslužuju'',  poručila je Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore koja je dugogodišnji partner udruge Krug.

''Današnji razlog okupljanja je slavljenje ženske hrabrosti i odlučnosti da ostvare svoje snove, a naša uloga kao udruge da ih povezujemo, potičemo i pomažemo a da opet sve zajedno dijelimo oko sebe pozitivan pristup u rješavanju poteškoća, da budemo primjer i oslonac'', poručila je predsjednica Kruga Gordana Restović, udruge koja s više od 21 godinom rada i zauzima mjesto ozbiljnog partnera u promicanju ženskog poduzetništva.

Menadžericom 2016. proglašena je Slavica Grkeš, vlasnica Dominium travela, turističke agencije specijalizirane za usluge prodaje privatnih smještajnih kapaciteta u Dubrovačko neretvanskog županiji.

Poduzetnicom u kategoriji socijalnog poduzetništva 2016. proglašena je Ljiljana Vukšić, profesorica predškolskog odgoja i vlasnica DV ''Mali istraživač'' gdje od samog osnutka razvija pristup u kojemu je naglasak na učenju neposrednim iskustvo i stvaranje uvjeta koji omogućavaju djeci da se osjećaju kao doma.

Nagradu za poduzetnicu 2016. dobila je Milena Mičić, Aquarium Pula d. o. o. koja je pokrenula projekt akvarijskog postava čime pridonosi zaštiti prirode i revitalizaciji kulturno- povijesne baštine, a istovremeno zapošljava mlade visokoobrazovane osobe.

Udruga KRUG osnovana je u studenomu 1995. kada su se hrvatske poslovne žene počele pojavljivati na svjetskoj sceni. Od svog osnutka surađuje s brojnim institucijama koje podupiru razvoj ženskog poduzetništva, a među njima se posebno ističe Hrvatska gospodarska komora koja se može pohvaliti dugogodišnjim promicanjem i poticanjem poduzetništva žena.