Nastavlja se znatan utjecaj rasta globalnih cijena na robnu razmjenu EU

Pixabay
Danas objavljeni podaci o robnoj razmjeni Europske unije za veljaču pokazuju nastavak trendova iz siječnja. Za razliku od prošle godine, u kojoj je kretanje globalnih cijena utjecalo na pad vrijednosti izvoza i uvoza na godišnjoj razini, u prva dva mjeseca ove godine bilježi se i znatan porast globalnih cijena i znatan porast vrijednosti robne razmjene.

Rast cijena potaknut je ponajviše oporavkom cijene sirove nafte. Tako je i prosječna uvozna cijena sirove nafte u eurozonu za prva dva mjeseca bila čak 78% viša nego u prva dva mjeseca prošle godine. Osim toga povećane su i uvozne cijene plina i drugih sirovina, pa su cijene u djelatnosti rudarstva i vađenja ukupno povećane za 46%. Uvozne cijene u prerađivačkoj industriji istodobno su povećane znatno manjih 3,3%, ali je i to predstavljalo osjetnu razliku od prošle godine u kojoj su smanjene za 2,0%. Među industrijskim proizvodima očekivano su najviše povećane uvozne cijene naftnih derivata, za 46,2%, a slijedio je porast uvoznih cijena metala za 14,0% te hrane za 4,7%. 

Vrijednost izvoza EU u prva je dva mjeseca povećana na godišnjoj razini za 11,3%. Pritom je najviše povećana vrijednosti izvoza strojeva, uređaja i vozila, a slijedio je  porast izvoza energenata te proizvoda kemijske industrije. Rast izvoza zabilježen je prema svih deset najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, što je također razlika u odnosu na prošlu godinu, a najviše je povećana vrijednost izvoza prema SAD-u. Uvoz je istodobno povećan za 12,8%, pri čemu se daleko najveći dio rasta odnosio na uvoz energenata. Kod te je skupine proizvoda vrijednost uvoza povećana za čak 64%.

Dobra je vijest za Hrvatsku da se i u prva dva mjeseca nalazila među članicama koje su u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje najviše povećale vrijednost svog izvoza. Veći rast od 21%, koliko je prema podatcima Eurostata iznosio u Hrvatskoj, imao je samo Cipar čiji je izvoz povećan za čak 34%. Osim toga, Hrvatska se sa 30% rasta nalazila u grupi članica EU koje su najviše povećale vrijednost svog Extra EU izvoza, odnosno izvoza izvan EU granica. Veći Extra EU rast imali su samo Grčka, Cipar i Portugal.  

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, Zvonimira Savića:

Iznimno visoke stope rasta robnog izvoza početkom ove godine pod utjecajem su nastavka gospodarskog rasta najvažnijih hrvatskih izvoznih tržišta, ali i osjetnog rasta hrvatskog robnog izvoza izvan EU. Stoga očekujemo nastavak uzlaznog kretanja ukupnog robnog izvoza u ovoj godini i s time povezanog rasta industrijske proizvodnje.