Mađari uskoro započinju s gradnjom suvremene cestovne prometnice od Pečuha prema Barcsu

HGK - ŽK Virovitica
Vrijeme održavanja: 21.11.2017. - 21.12.2017.

Susret prekograničnih komora održan je 21. studenoga u Osijeku, u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku.

Na susretu su predstavljena gospodarstva prekograničnih županija, s naglaskom na ona područja i projekte u kojima postoje mogućnosti za proširenje gospodarske suradnje Hrvatske i Mađarske.

Sudjelovali su predstavnici komora iz Pečuha iz županije Baranja i Kaposvara iz županije Somogy te predstavnici županijskih komora Osijek, Virovitica i Vukovar. 

Predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica Ivan Slamić, direktor Milan Vanđura i viša stručna suradnica za međunarodne poslove Suzana Kolesarić predstavili su retrospektivu i trenutne gospodarske odnose Virovitičko-podravske županije s Mađarskom. Osobito su istaknuli nužnost nastavka gradnje suvremene cestovne prometnice od Gradeca, preko Bjelovara do Virovitice – Barcsa – Szigetvara – Szentlorinca, do Pečuha.

Sudionici susreta složili su se da je važnost gradnje te prometnice visoko u prioritetima. Župan mađarske županije Baranja Csaba Nagy je naglasio da su učinili sve predradnje i da su u tijeku intenzivne aktivnosti za nastavak izgradnje suvremene cestovne prometnice od Pečuha prema Szigetvaru i Barcsu te da intenzivni graditeljski radovi počinju najkasnije 2020. godine. Rekao je da su u tijeku završne aktivnosti oko konačnog definiranja mikrolokacije prelaska preko rijeke Drave, na zapadnoj strani Barcsa. Ujedno je sudionicima skupa predstavio aktivnosti za izgradnju četiri dodatna granična prijelaza s Hrvatskom, čime će se ubrzati i proširiti međusobni promet roba i usluga.

Predstavnici HGK – Županijske komore Virovitica predstavili su i 23. Viroexpo, međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, a predstavnici mađarskih komora potvrdili su sudjelovanje svojih gospodarstvenika na sajmu 2018. godine.