Konferencija Željeznica – generator rasta? Da ili ne?

Konferencija o stanju i budućnosti željezničkog prijevoza u RH

Konferencija je uspješno održana.

Priopćenje s održane konferencije.

 

Konferencija Željeznica – generator rasta? Da ili ne? u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Saveza za željeznicu, Fakulteta prometnih znanosti i Hrvatske zajednice županija, održat će se u utorak, 9. svibnja, na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti (Kampus Borongaj) od 11 do 14 sati.

Molimo da dolazak potvrdite na e-adresu info@szz.hr ili na telefon 01/3783 038.

Registracija počinje u 10:30 sati.

Svrha je konferencije podizanje svijesti i aktualizacija ove temtike te upućivanje na važnost ukupnog željezničkog sustava i prateće industrije koja gubi bitku s potrebnom modernizacijom infrastrukture i prilagodbom sustava na nove uvjete liberalizacije tržišta.

Sudionici konferencije pokušat će pronaći odgovore na niz aktualnih pitanja u vezi sa željezničkim sustavom u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na željeznici kao generatoru rasta i razvoja hrvatskoga gospodarstva te kao ključnom činitelju u povezivanju čitave države.

Konferencija će biti organizirana u dvije panel-rasprave:

  1. EU je izabrala željeznicu! A Hrvatska? u kojoj će prometni stručnjaci i gospodarstvenici razgovarati o trenutnom stanju željeznice u Hrvatskoj. Organizatori očekuju to da će sudionici panela dati i preporuke za učinkovita kratkoročna i dugoročna rješenja kojima bi željeznički sustav trebao uhvatiti „zadnji vlak za Europu“.

Sudionici: akademik Ivan Miloš, predsjednik NO HŽ Infrastrukture, član Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić, prodekan FPZ-a Tomislav Josip Mlinarić, potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj, ekonomski analitičar Damir Novotny, član Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice RH umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo i bivši direktor HŽ-a Marijan Klarić.

  1. Nije 5 do 12 nego je 12 i 10! u kojoj od predstavnika parlamentarnih stranaka želimo dobiti odgovore na niz pitanja, među kojima su: kako ostvariti ciljeve zacrtane u prometnoj strategiji, kako pokrenuti radnu snagu i zaustaviti iseljavanje, kako željeznicom pokrenuti industriju te kako pokrenuti Hrvatsku putem tračnica.

Sudionici rasprave su: državna tajnica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture dr. sc. Nikolina Brnjac, župan bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, predsjednik saborskog odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Pero Čosić (HDZ), predsjednik stranke ORAH Mladen Novak, glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić, saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Tomislav Panenić te saborski zastupnik SDP-a dr.sc. Siniša Hajdaš Dončić.

Moderator je oba panela Mislav Togonal.

Zaključci s preporukama za kratkoročne i dugoročne mjere za bolju željeznicu bit će podloga za daljnje akcije, informiranje i lobiranje kod donositelja odluka te poticaj za naredne konferencije s užim temama iz područja željeznice i željezničke industrije.

Organizatori:

Savez za željeznicu,  www.szz.hr

Fakultet prometnih znanosti, www.fpz.unizg.hr

Hrvatska gospodarska komora, www.hgk.hr

Hrvatska zajednica županija,  www.hrvzz.hr

 

Pokroviteljica:

Predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović, http://predsjednica.hr

 

Zlatni sponzor:

HŽ Infrastruktura d.o.o., www.hzinfra.hr

 

Srebrni sponzori:

Altpro d.o.o., www.altpro.hr

Pružne građevine d.o.o., www.prg.hr

Radionica željezničkih vozila Čakovec d.o.o., www.rzv.hr

 

Brončani sponzori:

HŽ Putnički prijevoz, www.hzpp.hr;

KotonTeks, www.kotonteks.hr

Sindikat hrvatskih željezničara, www.shz.hr;

Sindikat željezničara Hrvatske, www.szh.hr

Sindikat infrastrukture Hrvatskih željeznica, www.sihz.hr

 

 

Kontakti

  • Saša Subotić Viši stručni savjetnik Tel: +385 (0)1 4606 763 Email: ssubotic@hgk.hr