Održana edukacija Bezglutenska prehrana - zdravstveni rizici, dodatni zahtjevi i primjeri u praksi

Vrijeme održavanja: 27.06.2017.   /   Rok prijave: 23.06.2017.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori je 27. lipnja održana besplatna edukacija Bezglutenska prehrana – zdravstveni rizici, dodatni zahtjevi i primjeri u praksi koja je okupila veliki broj subjekata u poslovanju s hranom, ali i javnih institucija, zdravstvenih djelatnika i inspektora kako bi se sve zainteresirane upoznalo sa informacijama potrebnim za ispravno postupanje u proizvodnji i pripremi hrane bez glutena.

Zrinjka Mišak, gastroenterologinja iz Referentnog centra za dječju gastroenterologiju i prehranu Klinike za dječje bolesti Zagreb okupljenima je govorila o bolestima izazvanim glutenom, naglasila je kako se o njima još nedovoljno zna i kako se neprestano doznaje nešto novo, od prepoznavanja simptoma, postavljanja dijagnoze do liječenja. Naglasila je kako je gluten glavna strukturalna bjelančevina zrna pšenice, najčešće konzumirane žitarice u svijetu.

 

Mišak.jpg

Izvor:HGK

Marija Pašalić, dipl. ing. bioteh. za unapređenje zdravlja iz Ministarstva zdravlja, govorila je o službenim kontrolama u području prisutnosti tvari koje mogu uzrokovati alergije i/ili intolerancije, te se osvrnula na primjenu Uredbe (EU) br. 609/2013 Europskog parlamenta i Vijeća o hrani za dojenčad i malu djecu, hrani za posebne medicinske potrebe.

Pašalić.jpg

Izvor: HGK

Tanja Iveković iz Uprave kvalitete hrane i fitosanitarne politike Ministarstva poljoprivrede o zahtjevima informiranja potrošača o prisutnosti glutena u hrani te se osvrnula na točne i istinite informacije o odsutnosti ili smanjenoj prisutnosti glutena u hrani.

Iveković.jpg

Izvor: HGK

Iskustvo upravljanja alergenima u proizvodnji hrane predstavila je Nina Puhač Bogadi, voditeljica sustava sigurnosti i kvalitete hrane iz Podravke te je prikazala dio odgovornosti prehrambene industrije po pitanju upravljanja alergenima te zaključila kako su alergeni u hrani prepoznati kao opasnost u sigurnosti hrane i svaki subjekt u poslovanju s hranom treba težiti smanjenju rizika od prisutnosti alergena.

Puhač Bogadi.jpg

Izvor: HGK

Ankica Flis, zdravstvena voditeljica iz zagrebačkoga Dječjega vrtića Jarun govorila je o prehrani bez glutena u dječjem vrtiću prema liječničkoj dijagnozi uz dogovor s roditeljima tjedan unaprijed, o individualiziranim jelovnicima, o propisanim postupcima hranom u što su uz kuhinjsko osoblje uključeni ekonomat i materijalno knjigovodstvo, zdravstvene voditeljice, odgojitelji, roditelji i ravnatelj.

Flis.jpg

Izvor: HGK

Dr. sc. Lea Pollak, voditeljica Odjela za dodatke prehrani i biološki aktivne tvari i Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prisutne je upoznala sa bezglutenskim namirnicama i zamkama bezglutenske dijete te predstavila AEOCS standarde za bezglutensku prehranu.

Pollak.jpg

Izvor: HGK

 

Kontakti

  • Ita Juroš Viša stručna suradnica Tel: + 385 1 4826 066 Email: ijuros@hgk.hr
  • Valentina Šimić Viša stručna suradnica Tel: + 385 1 4561 697 Email: vsimic@hgk.hr