Dodijeljene nagrade Top of the Funds: Erste Asset Management - najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2016.

HGK
Dobitnici nagrada s Hrvojem Krstulovićem, predsjednikom Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima pri HGK (sasvim desno na fotografiji)

Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK, na temelju vlastitih kriterija za dodjelu nagrada, dodjeljuje godišnje nagrade najboljim investicijskim fondovima i najboljem društvu za upravljanje investicijskim fondovima već dulji niz godina. Ove su godine nagrade dodijeljene u sedam kategorija na svečanosti održanoj 20. travnja u HGK.

Erste Asset Management dobitnik je godišnje nagrade Top of the Funds za najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2016., a nagradu je primio Miroslav Jurišić, član Uprave društva.

Nagrada za najbolji eurski novčani otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je PBZ Euro Novčanom fondu kojim upravlja PBZ Invest, a nagradu je primila fond-menadžerica Ozana Peršić. Auctor Cash kojim upravlja Auctor Invest dobitnik je nagrade za najbolji kunski novčani otvoreni investicijski fond s javnom ponudom, a nagradu je primio Petar Kutleša, član Uprave Auctor Investa.

Nagrada za najbolji mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je mješovitom fondu HPB Global kojim upravlja HPB Invest, a nagradu je preuzeo Boris Guljaš, predsjednik Uprave HPB Investa. Nagrada za najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je dioničkom fondu Erste Adriatic Equity kojim upravlja Erste Asset Management, a primio ju je Miroslav Jurišić, član Uprave Erste Asset Managementa.

Dobitnik nagrade za najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom je PBZ Bond fond kojim upravlja PBZ Invest, a nagradu je preuzeo fond-menadžer Marko Polić. Najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom je Fond Raiffeisen Dynamic kojim upravlja Raiffeisen Invest, a nagradu je primio Bojan Vuković, član Uprave Raiffeisen Investa.

Skupna_800x450.jpg

Dobitnici priznanja za 2016. godinu; Izvor: HGK.

"Posebno smo zadovoljni porastom broja građana koji štede i ulažu u fondove. Tijekom 2016. godine više od 10. 000 novih građana počelo je ulagati u investicijske fondove, tako da ih je krajem godine bilo više od 200.000. Njihova imovina u investicijskim fondovima tijekom 2016. povećana je za više od 20% te je na kraju godine iznosila više od osam milijardi kuna. Istovremeno je imovina u dugoročnim investicijskim fondovima (nenovčanim) porasla za 59%. Ove informacije upućuju na trend pristupa građana tržištu kapitala putem investicijskih fondova, čime se približavamo načinu štednje i dugoročnog ulaganja u razvijenijim zemljama EU i SAD-u", istaknuo je predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima pri HGK Hrvoje Krstulović.

"Povodom Svjetskog dana investicijskih fondova, koji se obilježava 19. travnja, u Hrvatskoj već treću godinu zaredom HGK i Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK organiziraju niz edukativno-informativnih događanja radi podizanja svijesti građana o važnosti dugoročne štednje, a i podizanja razine financijske pismenosti", istaknuo je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić, dodajući da će HGK i dalje nastaviti pružati potporu Udruženju društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK koje okuplja 22 društva, a ona, pak, upravljaju 21 milijardom kuna u 121 investicijskom fondu.

Kontakti

  • Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Tel: +385 (0)1 456-1514 Email: bankarstvo@hgk.hr