Održan deveti Sajam poslova u Kutini

Vrijeme održavanja: 25.10.2017.

U Kutini je 25. listopada održan deveti Sajam poslova. Organizator sajma bio je Područni ured Kutina Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u suradnji s partnerskim institucijama s područja županije, a pokrovitelji su Grad Kutina i Sisačko-moslavačka županija. Među partnerima sajma bila je i Županijska komora Sisak.

Na sajmu se predstavilo tridesetak poslodavaca, a odaziv je, prema riječima organizatora, bio slabiji nego prethodnih godina, jednim dijelom i zbog odlaska brojnih ljudi u inozemstvo.

Sajam je otvorila ravnateljica Područnog ureda Kutina Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Sonja Repić koja je govorila o trendu pada nezaposlenosti. "Tako je u odnosu na prethodni mjesec nezaposlenost smanjena za 2,8 posto. Na Zavodu za zapošljavanje trenutno se nalazi 3811 nezaposlenih, što je 20,8 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Razni su razlozi za ovakve pokazatelje, među kojima i činjenica da je dobar dio nezaposlenih još na sezonskim poslovima."

Sajam poslova KT_2.jpg

Predsjednik Županijske komore Sisak Boris Mesarić istaknuo je "kako poduzetništvo treba snažnu potporu i ono treba biti u fokusu interesa sa svih razina". Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić rekao je kako su njihova nastojanja usmjerena na širenje poduzetništva u Kutini, na aktualne mjere za potpore poduzetnicima te, prije svega, uređenje poslovnih zona. "Ako u Kutini želimo razvijati poduzetništvo i otvarati nova radna mjesta, onda moramo ulagati u poslovnu zonu. Budući da za to nemamo dovoljno sredstava, predložit ćemo nepopularnu mjeru podizanja cijene komunalne naknade za 12 posto. Tom mjerom omogućit ćemo priljev sredstava za nastavak uređenja Industrijsko-logističke zone i ostalih poslovnih zona", rekao je gradonačelnik.

Sajam je otvorio zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Roman Rosavec te pritom najavio nove mjere poticanja poduzetništva, posebice za deficitarna zanimanja, tradicijske obrte i inovacije. Na tom tragu je i otvorenje Poduzetničkog inkubatora u Novskoj u suradnji s Razvojnom agencijom SIMORA, čiji je direktor Mario Čelan o toj temi održao i predavanje u sklopu okruglog stola Zaposli sebe i druge te radionice Uzmi znanje, promijeni zvanje.

Sajmom poslova Zavod želi omogućiti izravan kontakt poslodavaca s onima koji traže posao – nezaposlenim osobama, ali i svima ostalima koji se nalaze na tržištu rada. U izravnom kontaktu nezaposlene osobe, ostali koji traže posao, ali i oni koji su u sustavu obrazovanja moći će se na jednome mjestu upoznati s potrebama na tržištu rada, zahtjevima poslova i zahtjevima koje poslodavci traže od budućih radnika.

Kontakti

  • Brankica Grd direktorica ŽK Sisak Tel: +385 44 521 038 Email: bgrd@hgk.hr