U hotelu Olympia u Vodicama održani 7. Dani mladog maslinova ulja u Dalmaciji

Razvojna agencija Šibensko-kninske županije
Nagrađeni uljari
Vrijeme održavanja: 09.12.2017.   /   Rok prijave: 24.11.2017.
U subotu, 9. prosinca u hotelu Olympia u Vodicama, Udruga dalmatinskih uljara održala je sedme Dane mladog maslinova ulja u Dalmaciji, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede i Šibensko-kninske županije.

Ova međunarodna manifestacija, čiji je ŽK Šibenik jedan od suorganizatora, održala se već sedmu godinu i na njoj su se okupili, predstavili i educirali maslinari i uljari te svi zaljubljenici u masline i maslinovo ulje.

Prvi dio manifestacije bio je natjecateljskoga karaktera. U kategoriji nagrada za najbolje mlado maslinovo ulje konkurirali su domaći i inozemni uljari. Na analizu je predano 282 uzorka maslinova ulja. Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Šibenik ocjenjivali su kemijske parametre, a stručno osposobljeni kušači maslinova ulja Udruge Olea Šibenik ocijenili su organoleptiku.

U dvorani hotela Olympia posjetitelji su mogli kušati prvih deset najbolje ocijenjenih maslinovih ulja te se družiti uz pića i slastice proizvođača Šibensko-kninske županije. Na Info pultu djelatnici ŽK Šibenik su zainteresiranima predstavili Katalog proizvoda i usluga hrvatske kvalitete i izvornosti, znakove HGK: Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko te podijelili promotivne materijale.

Jelena Zorica, Davor Antica, Zorica Štambuk.jpg

Jelena Zorica, Davor Antica, Zorica Štambuk; Izvor: ŽK Šibenik

U drugom dijelu manifestacije održana su stručna predavanja. O organoleptici maslinovih ulja 2017. govorio je viši stručni suradnik Davor Antica.

Davor Antica.jpg

Davor Antica; Izvor: ŽK Šibenik

Nakon održanih predavanja, na svečanoj večeri dodijeljene su nagrade za najbolja mlada maslinova ulja.

Šampion Manifestacije jest ulje OPG Ko-Milfa, Zagreb, a šampion u kategoriji monosortnih ulja je ulje OPG Joško Veža, Brist.

Drugo mjesto pripalo je ulju sorte Oblica, Lastovka OPG Rade Bašić, Zagreb, a treće višesortnom ulju OPG Aurora Volarević, Turini.

Uljare koje su preradile ulja šampiona jesu Uljara Laća iz Skradina i Uljara Daivna d. o. o. Gradac.

Sedma održana manifestacija pokazala je da, bez obzira na poteškoće koje su pratile maslinare proteklih godina (slab urod, napad bolesti i štetnika), iz godine u godinu raste kvaliteta  maslinovih ulja. Ove je godine bio izrazito veliki interes te su organizatori 5 dana prije roka završili sa zaprimanjem uzoraka jer ne bi imali dovoljno vremena ocijeniti veći broj pristiglih ulja. Od 282 pristigla uzorka, 92% ulja je ekstra djevičanske kvalitete, od kojih je prema bodovima 193 ulja dobilo zlatnu medalju, 32 srebrnu medalju, 18 ulja brončanu medalju, a 14 ulja diplomu za ekstra djevičansku kvalitetu. Za djevičansku kvalitetu diplomu su dobila 23 ulja, a ove godine nijedno nije bilo u kategoriji Lampante.

Suorganizatori manifestacije bili su: Udruga senzornih analitičara Olea iz Šibenika, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Zavod za javno zdravstvo Šibenik, Poljoprivredno-savjetodavna služba i Hrvatska gospodarska komora.

Kontakti

  • Davor Antica Viši stručni suradnik Tel: +385 22 311602 Email: dantica@hgk.hr